Flypassagerrettighedsforordningen regulerer luftfartsselskabernes ansvar og forpligtelser. Billetudbydere, også kendt under betegnelsen Online Travel Agencies (OTA), er ikke dækket af forordningen.
Når man køber en billet gennem en billetudbyder, skal man derfor være opmærksom på, at man kan risikere at opleve udfordringer med at få refunderet ens ubrugte flybillet.
I medfør af flypassagerrettighedsforordningen er det flyselskabet, der er ansvarlig for at udbetale refusionen, men Trafikstyrelsen har oplevet, at der kan opstå uklarheder i forholdet mellem billetudbyderen og flyselskabet med det resultat, at det kan være uklart, hvor man skal henvende sig for at få sin refusion udbetalt og at passageren oplever at komme i klemme mellem flyselskabet og billetudbyderen.
Hvis du har købt igennem en billetudbyder, skal du også være opmærksom på, at billetudbyderen muligvis kan tage et ekstra gebyr for deres service, som billetudbyderen kan fratrække det beløb, som du får refunderet.
Trafikstyrelsen er opmærksom på de udfordringer, som der kan være med billetudbydere og arbejder sammen med andre myndigheder på at få afklaret billetudbydernes ansvar i forhold til flypassagerrettighederne.
Også på europæisk niveau er der fokus på området, hvor f.eks. det europæiske Forbruger Europa Netværk har varslet alle medlemslande om, at billetudbyderne har urimelige praksisser såsom skjulte gebyrer, urimelige ventetider og misvisende information. Du kan læse Forbruger Europas pressemeddelelse via nedenstående link.
Hvis man vil undgå de eventuelle risici, som der kan ligge i at købe flybilletter via en billetudbyder, kan man vælge at købe ens flybilletter direkte hos flyselskaberne.
Oplever man udfordringer med en billetudbyder, kan man kontakte Forbruger Europa eller Center for Klageløsning.
Link til Forbruger Europas pressemeddelelse om varsling af EU-myndigheder (Nyt vindue)
Link til Center for Klageløsning (Nyt vindue)
Link til Forbruger Europa (Nyt vindue)